14.8 C
Amsterdam

Posteractie Amsterdamse joden tegen Jodenhaat: ‘Verdrietig dat het nodig is’

Lees meer

De Liberaal Joodse Gemeente (LJG), de Portugees Israëlietische Gemeente (PIG) en Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS) zijn een postercampagne tegen antisemitisme gestart.

Hun posters zijn vanaf morgen op reclameborden in Amsterdam te zien, zoals in de bushokjes.

Eind vorig jaar lanceerde de gemeente Amsterdam al een campagne tegen onder meer antisemitisme, met de Joods journaliste Natascha van Weezel als uithangbord.

‘Verdrietig dat deze campagne nodig is. Goed dat de Joodse kerkgenootschappen dit in navolging op de campagne van de gemeente Amsterdam doen’, twittert D66-Kamerlid Alexander Hammelburg.

‘De boodschap is belangrijk: eenieder moet zich veilig voelen om met keppel op over straat te lopen’, stelt de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding.

Volgens LGJ, PIG en NIHS neemt het antisemitisme enorm toe in Nederland. ‘We zien intimidatie van Joden op straat en rond (basis-)scholen; antisemitisme in de persoonlijke omgeving; dreigementen en antisemitische uitingen via social media en tijdens demonstraties. Het is van het grootste belang dat we, als Joodse gemeenschap, laten zien dat dit moet stoppen.’

De recentelijk opgelaaide spanningen tussen Israël en de Palestijnen zorgt voor een nieuwe piek in antisemitisme-meldingen. Het aantal meldingen nam in 2021 met ruim veertig procent toe vergeleken met 2020, aldus het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

Ook in Den Haag, Rotterdam en Haarlem komen die posters te hangen, meldt Ronny Naftaniel, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO).

- Advertentie -