14.2 C
Amsterdam

Prijs voor Omtzigt en Leijten om inzet toeslagendrama, Azarkan ‘genegeerd’

Lees meer

SP-Kamerlid Renske Leijten en Kamerlid Pieter Omtzigt ontvingen afgelopen vrijdag de Clara Meijer-Wichmann Penning. Maar Denk-leider Farid Azarkan, die zich ook veel met de kwestie heeft bemoeid, bleef met lege handen staan. Zelf gooit Azarkan het op discriminatie.

Leijten en Omtzigt kregen de prijs, uitgereikt door de Nederlandse Liga voor de Rechten van de Mens, samen met toeslagenouder Chermaine Leysner. Dit, vanwege hun ‘buitengewone’ inzet waarmee ze de toeslagenaffaire blootlegden.

Maar Azarkan zit er dus niet bij. ‘Ik denk dat ik de verkeerde afkomst heb’, zegt Azarkan op Twitter. Hij krijgt bijval van veel twitteraars.

Volgens de Leidse classicus Miko Flohr riekt dit naar dat ‘dezelfde belangrijke prestatie bij sommigen harder wordt geprezen dan bij anderen’.

Ook voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi is ontstemd. Azarkans bijdrage wordt stelselmatig ontkend, zegt hij, ‘ironisch genoeg typerend voor die hele affaire’.

Sommige twitteraars vallen SP’er Leijten aan, die vorig jaar door een BIJ1-medewerker voor racist werd uitgemaakt omdat ze het racistische aspect van de toeslagenaffaire niet zou willen erkennen.

Anderen richten hun pijlen op Omtzigt, omdat hij tien jaar terug als CDA’er meewerkte aan het optuigen van een strengere belastingcontrole na de onthulling van de zogeheten ‘Bulgarenfraude’.

Dit jaar erkende het kabinet dat een deel van de Belastingdienst zich schuldig heeft gemaakt aan institutioneel racisme. De dienst hanteerde een zwarte lijst met namen van mensen met een hoger frauderisico, waarbij het keek naar persoonskenmerken, nationaliteit en leeftijd. Mensen met een niet-westers uiterlijk werden strenger gecontroleerd, en in een interne e-mail werd gesproken over ‘weer een frauderende asielzoeker’. Dankzij de zwarte lijsten kregen gedupeerden grote schulden en financiële en emotionele problemen.

- Advertentie -