20.5 C
Amsterdam

Primeur: hijabi doet mee aan Britse Miss-verkiezing

Lees meer

Aan de Britse schoonheidswedstrijd Miss Teen heeft voor het eerst een meisje met een hijab meegedaan. Fatimah Bobra (18) wil met haar deelname een taboe doorbreken, zegt ze tegen de krant Leicester Mercury.

De populaire wedstrijd voor tienermeisjes vond plaats in Blackpool. Fatimah Bobra was een van de 79 finalisten, maar won niet.

Ze studeert bedrijfskunde, media en psychologie en is parttime Instagram-model. Ze deed  mee omdat dat dit haar modelcarrière een boost zou geven en nieuwe zakelijke mogelijkheden zou bieden. Maar het ging haar ook om emancipatie van moslima’s.

‘Mijn hijab was eigenlijk de belangrijkste reden waarom ik voor deze kans ging.’

Ze vertelt dat veel vrouwen die een hoofddoek dragen niet meedoen aan dit soort wedstrijden. Ze wil dit  taboe doorbreken.

‘In andere landen worden veel moslimvrouwen onderdrukt en wordt de hijab negatief afgeschilderd, maar ik wil vrouwen laten zien dat ze dit kunnen.’

Tegelijkertijd wil ze jonge vrouwen eraan herinneren dat deelname aan dit soort schoonheidswedstrijden niet in strijd is de islam.

Wel liep de hijabi tegen praktische problemen aan, omdat ze bij iedere outfit zowel een nieuwe hijab als jurk wilde aantrekken. ‘Soms liep ik naar het podium terwijl ik tegelijkertijd probeerde mijn hijab te repareren – ik dacht zelfs dat hij eraf zou vallen, maar ik bad dat het niet gebeurde.’

Fatima hoopt snel weer mee te doen aan de Miss Teen-schoonheidswedstrijd. Ook wil een eigen kledinglijn én een carrière als psychiater.

- Advertentie -