14.4 C
Amsterdam

Primeur in Australië: moslimextremist verliest nationaliteit en moet land uit

Lees meer

De Algerijns-Australische islamgeleerde Abdul Nacer Benbrika is zijn Australische nationaliteit kwijtgeraakt, bericht de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Benbrika werd vijftien jaar geleden veroordeeld voor het leiden van een terroristische cel, die in 2005 een bomaanslag wilde plegen tijdens een voetbalwedstrijd in Melbourne.

‘Als het een persoon is die een belangrijke terroristische dreiging vormt voor ons land, dan doen we alles wat mogelijk is binnen de Australische wet om de Australiërs te beschermen’, aldus de Australische minister van Binnenlandse Zaken.

Hoewel hij zijn straf uitgezeten heeft, blijft Benbrika in de gevangenis zitten. Volgens de Australische wet mag hert land iedereen die veroordeeld is voor ‘terreurdaden’ tot drie jaar na het einde van zijn straf in hechtenis nemen.

De advocaten van Benbrika gaan in beroep tegen het intrekking van zijn Australische nationaliteit en tegen het verlengen van zijn gevangenisstraf.

De intrekking van de nationaliteit van Benbrika is een primeur in Australië: het is de eerste keer dat dit gebeurt bij iemand die nog in het land verblijft.

In 2019 werd een persoon van zijn Australische nationaliteit beroofd, omdat hij lid zou zijn van IS. Hij zat toentertijd in Turkije een gevangenisstraf uit.

- Advertentie -