15.8 C
Amsterdam

Publiciste Emine Ugur: negeer Edwin Wagensveld

Lees meer

Trouw-columniste Emine Ugur doet een opvallende oproep aan de islamitische gemeenschap naar aanleiding van de poging van Edwin Wagensveld tot koranverbranding in Arnhem afgelopen zaterdag. Moslims zouden die islamofobe daad ‘straal’ moeten negeren. ‘Jullie maken hem groter dan hij is’, schrijft zij op X.

Ugur gaat in die oproep mee met de onderzoeksjournalist Siem Eikelenboom, die wil dat zijn collega’s de man boycotten. ‘Vraag aan mijn collega’s van de media: waarom stikt het van de fotografen en de cameraploegen rond die gek van een Wagensveld. Die kerel geilt op publiciteit!’, zegt hij.

Volgens Ugur zou Wagensveld zonder de aandacht van moslims slechts ‘een idioot met een aansteker zijn die in zijn eentje op een plein staat’.

Op sociale media is er echter ook veel extreemrechtse aandacht voor koranverbrandingen, die als een aanzet tot de deportatie van moslims uit Europa worden beschouwd. Daarnaast worden oproepen tot een boycot van islamofobe daden als ‘deugjournalistiek’ of ‘islamisering’ weggezet.

Wagensveld mocht van de burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch een koran op het Jansplein verbranden. Het zou volgens de burgemeester om een ‘manifestatie’ gaan. Moslims op het plein dachten daar anders over en gingen zelfs over tot geweld om de koranverbranding te stoppen.

De samenwerkende moskeekoepels willen dat boekverbrandingen voortaan geen toestemming meer krijgen van de burgemeesters. Ze hebben een ‘stappenplan tegen Koranschennis’ ontwikkeld.

- Advertentie -