17.9 C
Amsterdam

PVV Rotterdam wil andere naam voor Atatürkstraat: ‘Wie de bal kaatst…’

Lees meer

De PVV-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad wil de naam van de Atatürkstraat in de wijk Rotterdam-Prinsenland wijzigen.

De PVV zegt met haar motie Armeniërs tegemoet te willen komen. Vorige week bepleitte de Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON) dat, in navolging van bijvoorbeeld de Coentunnel, ook de Atatürkstraat onder de loep moet worden genomen.

Mustafa Kenmal Atatürk, die in 1923 het moderne Turkije stichtte, voerde een nationalistisch beleid van turkificering in. Minderheden als Armeniërs en Koerden moesten verplicht hun naam verturksen en mochten alleen nog maar Turks spreken. ‘Velen in de Armeense gemeenschap, die afkomstig zijn uit Turkije, hebben het daar nog altijd héél moeilijk mee’, aldus de FAON.

PVV-raadslid Maurice Meeuwissen: ‘Atatürk onderdrukte bevolkingsgroepen zoals de Armenen.’ Volgens Meeuwissen heeft Atatürk zich bovendien nooit openlijk gedistantieerd van de Armeense Genocide.

Atatürk noemde de Armeense Genocide een ‘schandelijke daad’, maar heeft de verantwoordelijken nooit gestraft. Ook noemde Atatürk de massaslachting op Armeniërs in 1919 ‘het gevolg van brute afsplitsingspolitiek die zij gevolgd hebben.’

Donderdag dient de PVV haar voorstel in om de straatnaam te wijzigen. Meeuwissen zegt dat zijn motie een reactie is op de ‘beeldenstorm’: ‘Wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten.’

De lokale vereniging van Atatürk-gezinden is not amused. ‘Hij (Atatürk, red.) gaf vrouwen stemrecht en bracht democratie. Veel Armeniërs stellen Atatürk medeverantwoordelijk voor de Armeense kwestie. Maar Atatürk had in 1915 nog maar de vijfde rang – van de tien – in het leger en hij was actief in het westen van het land.’

Ook de buurt zit hier trouwens niet op een naamswijziging te wachten, schrijft RTV Rijnmond. ‘Dan kan je iedereen wel onder de loep nemen!’, aldus een bewoner.

In Amerika werd afgelopen weekend een standbeeld van Atatürk ‘aangevallen’ door Grieks-Amerikaanse activisten. Het beeld kreeg een bord om de nek: ‘Ja, ik ben schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid’. De activisten stellen Atatürk medeverantwoordelijk voor etnische zuiveringen op Grieken in Anatolië honderd jaar geleden.

- Advertentie -