11.3 C
Amsterdam

Quebec wil ontslag van Canadese coördinator islamofobiebestrijding

Lees meer

De regering van Quebec wil dat de nieuwe coördinator islamofobiebestrijding Amira Elghawaby haar functie neerlegt vanwege negatieve opmerkingen over de Franstalige provincie. Moslimorganisaties reageren geprikkeld.

De Nationale Raad van Canadese Moslims neemt het op voor Elghawaby. Voorzitter Stephen Brown noemt de reactie van de deelstaatregering voorspelbaar en de timing slecht. De oproep om op te stappen komt namelijk precies zes jaar en een dag na de tragische schietpartij in een moskee in Quebec, waarbij zes doden en zeventien gewonden vielen. ‘Het is absoluut beschamend’, zegt hij.

Elghawaby, journaliste en mensenrechtenactiviste, werd vorige week donderdag benoemd tot coördinator islamofobiebestrijding door de linkse regering van Justin Trudeau. Maar in Quebec is haar benoeming omstreden vanwege een opiniestuk dat ze in 2019 schreef. Daarin hekelde ze de secularismewet in Quebec, die mensen in leidinggevende functies verbiedt om een keppeltje, tulband of hoofddoek te dragen. ‘Helaas’, schreef ze, ‘laat de meerderheid van de Québécois zich blijkbaar niet leiden door de rechtsstaat, maar door anti-moslimsentimenten’.

Gisteren riep de regering van Quebec Elghawaby op haar functie neer te leggen, omdat ze weigert excuses aan te bieden voor haar opmerkingen in het opiniestuk. Als ze niet opstapt, moet ze worden ontslagen, vindt de regering van Quebec.

Op Facebook bood Elghawaby geen excuses aan, maar kwam ze wel terug op de gewraakte passage. Ze gelooft niet dat de Québécois islamofoob zijn, haar kritiek was gericht tegen de secularismewet. Premier Trudeau liet maandag weten dat hij tevreden was met deze uitleg.

- Advertentie -