17.3 C
Amsterdam

Raad Amsterdam wil antisemitisme in taxi’s bestrijden, Denk stemt tegen

Lees meer

Denk stemde als enige fractie in de Amsterdamse gemeenteraad tegen een motie die het tegengaan van antisemitisme in Amsterdamse taxi’s moet bevorderen. Gisteren werd de stemuitslag bekend.

De motie roept het collegebestuur op om zogeheten ‘mystery guests’, die in taxi’s moeten controleren op de veiligheid van klanten, apart te laten letten op antisemitisme. Het plan was ingediend door D66-raadslid Jan-Bert Vroege en kreeg de steun van alle partijen in de raad, behalve van Denk en SP-raadslid David Schreuders, die een foutje maakte op het stemformulier.

‘‘Taxi in, keppeltje af’ is een uitspraak van een Joodse bewoner die aangeeft dat hij niet altijd zo maar een taxi in kan stappen met zijn kippa op.’ Dit zei Vroege eerder deze week tegen Jonet, om zo het probleem van antisemitisme in Amsterdamse taxi’s te schetsen. Op Twitter geeft hij het tegenstemmende Denk-raadslid Numan Yilmaz een veeg uit de pan, waarmee Vroege eerder dit jaar ook in de clinch lag.

In mei dit jaar vergeleek Yilmaz in een column op internet Gülen-aanhangers met aanhangers van Hitler, Mussolini, Mladic en Franco. Vroege vond deze vergelijking ‘abject’ en stelde hierover raadsvragen. De Amsterdamse wethouder Diversiteit Rutger Groot Wassink (GroenLinks) was het met Vroege eens en noemde de uitlatingen van Yilmaz ‘buitengewoon problematisch’.

- Advertentie -