28 C
Amsterdam

Raad van Europa dreigt Turkije met sancties om gevangenschap Osman Kavala

Lees meer

De Raad van Europa overweegt ‘verdere maatregelen’ tegen Turkije te nemen, als Turkije miljonair en mensenrechtenactivist Osman Kavala niet voor september dit jaar vrijlaat. Kavala zit sinds 18 oktober 2017 achter slot en grendel, ondanks een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) uit 2019 om hem vrij te laten.

Kavala (65) zit nu al 2050 dagen vast. In april 2022 werd hij tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij het brein zou zijn achter de Geziprotesten van 2013. Burgers van Istanbul protesteerden tegen de sloop van een park, die plaats zou moeten maken voor een winkelcentrum en een moskee, maar de protesten transformeerden al snel tot een protest tegen het steeds minder democratische regime van Recep Tayyip Erdogan zelf.

Het feit dat de Turkse regering weigert het arrest van het EHRM uit 2019 uit te voeren en Kavala vrij te laten leidde ertoe dat de Raad van Europa – waar alle Europese landen behalve Rusland, Belarus, Kazachstan en Vaticaanstad lid van zijn – in februari 2022 een inbreukprocedure tegen Turkije is gestart. De afgevaardigden drongen er bij Turkije sterk op aan Kavala onmiddelijk vrij te laten. Als dat niet voor september gebeurt volgen er verdere maatregelen, aldus de Raad van Europa.

- Advertentie -