Raad van Europa hekelt ‘hoog niveau van islamofobie’ in Duitsland

Lees meer

Volgens Europese experts zou Duitsland meer actie moeten ondernemen tegen online xenofobie, in het bijzonder moslimhaat. De politie zou zich niet bewust zijn van dit probleem, schrijft Deutsche Welle.

Een constante stroom van extreemrechtse islamofobe en xenofobe retoriek heeft impact op het politieke discours, menen experts. Dat staat in een nieuw rapport van de antiracismecommissie van de Raad van Europa, de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI). Politie en inlichtingendiensten zouden te weinig doen tegen online haat en discriminatie.

Hoewel het rapport nu is uitgebracht, was het in juni vorig jaar afgerond. Om die reden zijn de terroristische aanslagen in Halle (oktober 2019) en Hanau (februari dit jaar) niet meegenomen. Toch rept het rapport over een ‘hoog niveau’ van moslimhaat in Duitsland. Moslims zouden de meest getroffen religieuze groep in Duitsland zijn.

De rapporteurs verwijzen naar de wekelijkse Pegida-demonstraties in Dresden en naar de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland. Met name Der Flügel, de rechtervleugel van AfD die gegroepeerd is rond de Thüringse AfD-voorzitter Björn Höcke, en Junge Alternative, de jongerenorganisatie van AfD, zijn volgens de rapporteurs gevaarlijk.

Volgens de Duitse overheid vertonen beide organisaties ongrondwettelijke neigingen. Een paar dagen geleden spraken de inlichtingendiensten van een ‘extreemrechtse onderneming tegen de vrije democratische grondslag’ van Duitsland. De Flügel moest door de inlichtingendiensten in de gaten worden gehouden.

- Advertentie -

2 REACTIES

 1. Ik denk dat de wrijving die de islam in West Europa ondervind geen vergelijking is met
  de moordpartijen en mishandeling/ontheemding van christenen en andere kleinere
  geloofsgroepen in landen zoals Irak en Syrië. Dat de moslims dát niet massaal afwijzen
  geeft irritatie. Ook roept dit de gedachte op : “..eigenlijk willen de moslims ons ook kwijt..”.
  Dát is de oorzaak van de ‘islamofobie’ , en die komt niet ‘uit-de-lucht-vallen’ . Er zijn echt
  wel gegronde redenen voor. Daarom wil men in India ook van de moslims af ; vóór dat de
  radicale elementen er zich nestelen en zich tegen de hindoes gaan richten. Men denkt ;
  “..voorkomen is beter dan genezen..” . Wat er in moslimlanden gebeurt met andere geloven
  geeft daar meer dan aanleiding voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here