23.5 C
Amsterdam

Ramadan-rel in Marokko: 80 mensen opgepakt vanwege eten in café

Lees meer

De Marokkaanse politie heeft zo’n tachtig mensen gearresteerd in een café in Casablanca, omdat ze er een hapje aten tijdens de islamitische vastenmaand ramadan. Veel gearresteerden zijn tieners van omliggende internationale scholen.

Bewoners geven aan dat de eigenaar van het café een Chinese vrouw is. Er waren al verschillende klachten binnengekomen vanwege geluidsoverlast en sigarettenstank.

‘Iemand heeft de vrijheid om te kiezen of hij tijdens de ramadan wil vasten of niet. Dit mag echter niet in het openbaar worden gedaan, uit respect voor ons allemaal die aan het vasten zijn’, aldus een bewoner tegen lokale media.

Het publiekelijk verbreken van het vasten voor zonsondergang kan in Marokko leiden tot zes maanden gevangenisstraf. Marokko bestraft mensen ‘die duidelijk moslim zijn en tijdens de ramadan ogenschijnlijk het vasten verbreken op een openbare plaats, zonder te profiteren van een van de uitzonderingen die de islam toestaat.’

Volgens de islam zijn kinderen, vrouwen die ongesteld zijn, zwanger zijn of borstvoeding geven, ouderen, chronisch zieken, reizigers en mensen die zware lichamelijke inspanningen moeten leveren niet verplicht om te vasten.

Sommige eculiere moslims zijn tegen het verbod op eten in het openbaar tijdens de ramadan, omdat dit de persoonlijke vrijheid van mensen schendt. De Marokkaanse regering is het niet eens met de kritiek en zegt dat ‘het uitoefenen van iemands persoonlijke vrijheden nooit ten koste mag gaan van de vrijheden van anderen’.

- Advertentie -