13.2 C
Amsterdam

Rapport: extreemrechts krijgt geld binnen via Amazon

Lees meer

Extreemrechtse haatgroepen ontvangen financiële steun via Amazon Pay en andere online betalingskanalen. Dat blijkt uit een rapport van het Center for Media and Democracy, een progressieve NGO uit Amerika.

Na de terroristische aanslagen in Christchurch en El Paso worden extreemrechtse groeperingen tegenwoordig steviger bestreden dan voorheen. Toch slagen ze er nu nog steeds gemakkelijk in om online geld op te halen, stelt het Center for Media and Democracy.

Als voorbeeld noemt het rapport de betalingsmodule DonorBox, die onder andere door de racistische American Freedom Party wordt gebruikt om online donaties binnen te halen.

Naast Amazon Pay blijkt ook de webshop van Amazon niet vrij van extreemrechtse smetten. Extreemrechtse boeken die zijn uitgegeven in eigen beheer zijn gewoon te koop, evenals een catalogus van wit-nationalistische uitgevers – inclusief audioboeken.

Denk hierbij aan publicaties van de ‘Vandal brothers’, die een rassenoorlog propageren, en van Billy Roper, een antisemitische militieleider uit de Amerikaanse staat Arkansas. Ook boeken van Washington Summit Publishers, de uitgeverij van de alt-rechtse ideoloog Richard Spencer, kun je via Amazon bestellen. Hetzelfde geldt boeken en e-boeken van de alt-rechtse uitgever Arktos Media.

Het Center for Media and Democracy vindt dat bedrijven meer moeten doen om haat te deplatformen. Dit vertelt hij aan de Britse krant the Guardian.

- Advertentie -