17.3 C
Amsterdam

Trump en Saoedische koning ter dood veroordeeld door rechtbank in Jemen

Lees meer

Een Houthi-rechtbank in Jemen heeft tien personen bij verstek ter dood veroordeeld. Daaronder vallen de Amerikaanse president Donald Trump, de Saoedische koning  Salman bin Abdulaziz en diens zoon, kroonprins Mohammed bin Salman. Dit schrijft het Arabische internetmedium the New Arab.

De tien personen waren schuldig aan de Saoedische luchtaanval op een schoolbus in Dhahyan. Daarbij kwamen 51 mensen omkwamen, waaronder vooral  kinderen. Behalve dat de tien ter dood veroordeeld zijn, moeten ze ook een boete van tien miljard dollar betalen aan de nabestaanden, aldus de rechters.

De symbolische rechtszaak laat de onmacht van de Houthi’s zien. De sjiitische rebellen strijden al zes jaar tegen de centrale soennitische regering in Jemen, die ondersteund wordt door Saoedi-Arabië. De Amerikaanse president Trump is een bondgenoot van Saoedi-Arabië.

De oorlog heeft aan meer dan honderdduizend burgers het leven gekost, waaronder tienduizenden kinderen die zijn omgekomen door de honger. Omdat Saoedi-Arabië een bondgenoot is van de Verenigde Staten komt het koninkrijk hiermee weg.

Egypte executeerde dit weekend daadwerkelijk 23 personen, waaronder vijftien politieke gevangenen. Van twee van hen is bekend dat ze lid van de Moslimbroederschap. Na de militaire staatsgreep van maarschalk Abdul Fatal al-Sisi van 2013 wordt de islamistische Moslimbroederschap keihard vervolgd door het seculiere Egyptische regime.

- Advertentie -