17.1 C
Amsterdam

Rechter: Facebook moet gesloten account van Italiaanse neofascisten heropenen

Lees meer

Een civiele rechter in Rome heeft geoordeeld dat Facebook onmiddellijk het account van de Italiaanse neofascistische beweging CasaPound moet reactiveren. 

Doet Facebook dit niet, dan moet het CasaPound elke dag een dwangsom van 800 euro betalen. Daarnaast moet Facebook 15.000 euro aan gerechtskosten terugbetalen.

Twee maanden geleden besloot Facebook het account van CasaPound te deactiveren, samen met het Instagram-account van de partij. Facebook kwam tot dit besluit omdat er op deze accounts haat zou worden gezaaid.

Maar volgens de rechter zou CasaPound zonder Facebook van het Italiaanse politieke debat worden uitgesloten. Het pluralistische politieke landschap van Italië zou hierdoor in gevaar komen, luidt de redenering.

De partij CasaPound werd in de late jaren negentig opgericht als een fascistische drinkclub. De organisatie is vernoemd naar de Amerikaanse dichter Ezra Pound, die fascistische sympathieën had.

Het is niet de eerste keer dat Facebook actie heeft ondernomen tegen CasaPound. In april werden de accounts van CasaPound en van enkele radicaal-rechtse politici, waaronder de achterkleinzoon van dictator Benito Mussolini, geschorst.

CasaPound beweert een ‘democratische vorm’ van fascisme voor te staan. Toch wordt de beweging ervan beschuldigd geweld en racisme aan te moedigen. Deze zomer hield CasaPound op als partij te bestaan, om verder te gaan als beweging.

- Advertentie -