14.3 C
Amsterdam

#RefugeesWelcome: twitteraars sturen lieve kaarten naar azc Harskamp

Lees meer

Twitteraars hebben een kaartenactie op poten gezet voor Afghaanse vluchtelingen in het Veluwse plaatsje Harskamp. Gisteravond demonstreerden ongeveer 250 personen, vooral jongeren, tegen de komst van maximaal achthonderd Afghaanse vluchtelingen in een verlaten kazerne.

De protestbijeenkomst in Harskamp, vlakbij Ede, leidde tot chaotische toestanden, aldus de Gelderlander. Demonstranten schreeuwden leuzen als ‘Eigen volk eerst’, ‘Geen jihad’ en ‘Auschwitz open for Blacks’. Ze plaatsten spandoeken aan het hek van het asielzoekerscentrum.

De sfeer in Harskamp werd grimmig. Jongeren staken vuurwerk af en ook een auto en autobanden aan de kant van de weg werden in de brand gestoken. Rond tien uur ‘s-avond greep de politie in, toen jongeren de brandweer hinderden bij het blussen. De politie voerde charges uit en maakte gebruik van honden.

Het ontspoorde protest roept veel verontwaardiging op. Als tegenactie stelt de Twentse twitteraar Lenneke van Asperen (@Lennetjetwit) voor om kaartjes te sturen naar asielzoekers in Harskamp, om op deze manier solidariteit met hen te betuigen. De actie krijgt massale respons.

‘Wat een goed idee! Ik vraag onze kinderen om een tekening te maken. De Afghaanse mensen welkom te heten’, schrijft een moeder enthousiast.

‘Dit lijkt me een zinniger initiatief dan maar hier op Twitter roepen: alle bewoners van Harskamp zijn racistisch. Let’s make @Lennetjetwit -tweet trending! ❤️ #RefugeesWelcome’, schrijft een andere twitteraar.

Ook twitterende journalisten hebben de actie opgepikt, zoals Griekenland-correspondent Ingeborg Beugel, die veelvuldig berichtte over de vluchtelingencrisis. ‘Ik doe mega mee vanuit Griekenland!’, schrijft zij.

- Advertentie -