13.1 C
Amsterdam

Rel in Frankrijk: topadviseur Macron lunchte met nichtje van Le Pen

Lees meer

Een topadviseur van de Franse president Emmanuel Macron lunchte in oktober met de prominente radicaal-rechtse oud-parlementariër Marion Maréchal. Hierover is ophef ontstaan in Macrons partij La République en Marche.

Zondag berichtte de Franse krant le Monde over de lunch van Maréchal met Macrons adviseur Bruno Roger-Petit. Maréchal is de kleindochter van de extreemrechtse politicus Jean-Marie Le Pen en het nichtje van Marine le Pen, de leider van de radicaal-rechtse partij Rassemblement National. Maréchal is geen lid meer van de partij van haar tante en heeft onlangs een rechtse denktank gelanceerd.

Volgens Bruno Roger-Petit vond de lunch plaats op persoonlijke titel. Hij wilde weten wat de politieke meningen van Maréchal waren. ‘Ik kwam erachter dat we het niet eens waren.’

Roger-Petit stelt dat hij heus niet de enige is: de conservatieve politicus Xavier Bertrand had onlangs een ontmoeting had met Éric Zemmour. Deze uiterst rechtse polemist hangt nu een boete van 10.000 euro boven het hoofd, omdat hij beweerde dat collaborateur Philippe Pétain de Franse Joden had gered.

Velen binnen Macrons partij bekritiseren de lunchafspraak. Zij vinden dat de liberale waarden van La République en Marche onverenigbaar zijn met de standpunten die Maréchal huldigt.

‘Met extreemrechts discussiëren we niet, we sluiten geen compromissen. Wij bestrijden het’, twitterde Hugues Renson, vice-voorzitter van de Nationale Assemblee en prominent lid van Macrons partij. Ook Astrid Panosyan, de penningmeester van La République en Marche, twitterde kritisch over de lunchafspraak. Ze zei dat ‘Maréchal en haar kliek’ collectief bestreden moeten worden.

Bruno Roger-Petit is binnen La République en Marche omstreden vanwege zijn rechtse standpunten. Zo is hij de auteur van een nota waarin hij hechtere samenwerking tussen Macron en de Russische president Vladimir Poetin bepleit, aldus Le Monde. Toch blijft Roger-Petit een invloedrijke stem in het Elysée.

- Advertentie -