17.8 C
Amsterdam

Rel in Turkije: buschauffeur weigert te stoppen voor gebed

Lees meer

In Turkije is het debat over secularisme weer losgebrand. De reden: een buschauffeur weigerde te stoppen voor het gebed.

Veel moslims bidden vijf keer per dag, ook in het overwegend islamitische Turkije. Maar de chauffeur voelde geen behoefte om hiervoor te stoppen tijdens een 24 uur durende rit tussen het uiterste oosten en Izmir, een stad aan de westkust van Turkije.

Busbedrijf Öz Ercis schrijft na een klacht van een passagier ‘alle overtuigen te respecteren’, maar ook pal te staan voor ‘de democratie en seculiere opvatting van de Turkse republiek’. Het bedrijf wil ook denken aan ‘de rechten van andere passagiers die niet bidden en die op tijd op hun bestemming willen aankomen’.

De reactie van het busbedrijf maakt de tongen los bij Turkstalige socialmediagebruikers. Voorstanders prijzen het bedrijf voor de ‘moed’ die ze hebben om het secularisme te verdedigen; tegenstanders zeggen niet meer met het bedrijf te willen reizen.

‘We zijn het slachtoffer van een lynchcampagne, alsof we mensen ervan weerhielden om te bidden’, aldus de advocaat van het busbedrijf. De advocaat voegt toe dat de passagier in kwestie later kon bidden, namelijk toen de bus alsnog stopte bij een rustplaats.

In Turkije is het secularisme, ooit ingevoerd door aartsvader Kemal Atatürk, terugkerend onderwerp van debat. President Erdogan en zijn islamistische partij AKP hebben in twintig jaar heerschappij de islam meer zichtbaarheid gegeven in de openbare ruimte.

- Advertentie -