9.3 C
Amsterdam

Resolutie Amerikaanse Congresvrouw: ‘Erken de Palestijnse Nakba’

Lees meer

De Amerikaanse Congresvrouw Rashida Tlaib heeft een resolutie ingediend om over te gaan tot officiële erkenning van de ‘Nakba’. Dat is een term die verwijst naar de etnische zuivering van ruim 750.000 Palestijnen vlak na de Tweede Wereldoorlog.

‘De Nakba is goed gedocumenteerd en speelt vandaag de dag nog steeds een rol’, schrijft de islamitische Tlaib op Twitter. ‘We moeten erkennen dat de mensenrechten van de Palestijnen worden ontkend als mensen weigeren de oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen in apartheidsstaat Israël te erkennen.’

De resolutie wordt gesteund door prominente Democratische collega’s als Ilhan Omar en Alexandria Ocasio-Cortez. Samen met de islamitische Omar, de Latina Ocasio-Cortez en de zwarte Ayanna Pressley staat Tlaib te boek als ‘The Squad’: vrouwelijke parlementariërs van kleur die elkaar steunen en met hun progressieve standpunten veel invloed hebben.

De Amerikaanse belangenorganisatie organisatie US Campaign For Palestinian Rights noemde op noemt de resolutie van Tlaib een historisch moment: ‘Veel te lang is de Palestijnse ervaring genegeerd door Washington.’

Nog altijd leven er miljoenen nakomelingen van de Nakba-vluchtelingen in kampen op de Westoeverlijkse Jordaan, in Gaza en in buurlanden van Israël.

De Nakba is een vrijwel onbesproken hoofdstuk in de politiek in Amerika, dat al sinds de oprichting van Israël in 1948 geldt als Israëls belangrijkste bondgenoot.

Wel noemde toenmalig buitenland minister John Kerry in 2016, in de laatste dagen van Barack Obama’s presidentschap, in een speech de Nakba. ‘Terwijl Israël in 2018 zijn zeventigste verjaardag viert, zullen de Palestijnen een heel andere verjaardag vieren: zeventig jaar sinds wat zij de ‘Nakba’ of catastrofe noemen, zei hij destijds.

Zondag was de jaarlijkse herdenking van de Nakba. Ook in Nederland zetten sommige activisten, wetenschappers en Palestijnse Nederlanders zich in om de Nakba op de politieke agenda te krijgen.

- Advertentie -