19.1 C
Amsterdam

Rode Halve Maan verkoopt tenten aan hulporganisatie Ahbab

Lees meer

De Turkse Rode Halve Maan (Kizilay) ligt onder vuur, omdat de hulporganisatie op de derde dag van de aardbeving voor 46 miljoen lira (ongeveer 2,3 miljoen euro) aan tenten heeft verkocht aan Ahbab, een andere hulporganisatie in Turkije.  Dat meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

Het nieuws maakt veel Turken boos. Waarom doneren we geld aan Kizilay als zij hun spullen gaan verkopen? En waarom zijn die tenten niet meteen naar de getroffen provincies gestuurd, vragen veel twitteraars, waaronder de ngo Anket Saati.

Er is ook kritiek op de drijvende kracht achter Ahbab, de zanger Haluk Levent. Waarom heeft hij dit niet eerder verteld? Op Twitter gaat hij daarop in: ‘Vrienden, wij hadden die nacht niet de luxe, terwijl mensen in nood waren en bevroren van de kou, om een discussie te voeren of we deze tenten nou moesten kopen of niet. We hebben ze daarom gekocht en naar de getroffen gebieden gestuurd. We hebben legaal en rechtvaardig gehandeld.’

Dat laatste valt, onder meer volgens oppositievrouw Meral Aksener van de Goede Partij (Iyi Parti), niet te zeggen over de Rode Halve Maan. ‘Deze hulporganisatie is opgericht met het idee om de waardigheid van mensen te beschermen en ze te helpen. Maar Kizilay heeft de mensen aan hun lot overgelaten. Wat een schande!’

Intussen heeft de boosheid vanwege ‘het falende overheidsoptreden’ ook de Turkse Süperlig bereikt, meldt Deutsche Welle. Daar is het voetballen na de aardbevingsstop weer begonnen. ‘Regering, neem ontslag’, scandeerden duizenden fans van de topclubs Besiktas en Fenerbahçe.

Bij de regeringsgezinde nieuwssite Ensonhaber is er ruim aandacht voor de verklaring die ‘pro-regeringsclubs’ hebben afgegeven. De zogenoemde ‘Anatolische tijgers’, zoals de conservatieve steden Kayseri en Konya, zouden wel naast ‘de staat en het volk’ staan. En ook de leider van de ultrarechtse Grijze Wolven, Devlet Bahçeli mengt zich in de discussie, wel met een dreigement dan op Twitter: ‘We kunnen en zullen niet stil blijven tegen diegenen die het Turkse voetbal te schande maken’, aldus Bahçeli.

Hij wil dat de wedstrijden zonder publiek wordt gespeeld of de ‘nodige maatregelen’ worden genomen.

- Advertentie -