20.4 C
Amsterdam

Rotterdam: Denk vraagt spoeddebat aan over Koranverbranding Pegida

Lees meer

De extreemrechtse anti-islambeweging Pegida wil zaterdag tijdens een demonstratie een Koran verbranden op het Stationsplein in Rotterdam. Denk wil dat tegenhouden en heeft daarom een spoeddebat aangevraagd in de Rotterdamse gemeenteraad.

Denkt zegt dat de ‘aanstootgevende’ actie ‘een grote groep Rotterdammers keihard zal beledigen in hun persoonlijke en religieuze overtuiging’.

‘Daarnaast wordt bij voorbaat aangegeven tegen de regels van de beschikking in te gaan’, aldus Denk. Volgens de demonstratievergunning die aan Pegida is afgegeven mag de groep namelijk ‘geen aanstootgevende handelingen’ uitvoeren met spullen die het meebrengt.

Denk zegt ‘talloze signalen van Rotterdammers’ te krijgen dat dit niet plaats mag vinden en vermoedt dat de actie ‘gepaard zal gaan met spanningen in de stad’.

Veel moslims reageren ontstemd op de actie. ‘Bij Allah ze moeten zelf in de fik worden gestoken. Dit is gewoon provoceren. Moge Allah hun handen verlammen als waarschuwing voor een ieder die Zijn woord wil ontheiligen’, schrijft een woedende Facebookgebruiker.

Een ander schrijft: ‘Ze kunnen alle Korans verbranden, maar het woord van Allah is gememoriseerd door miljoenen mensen. En het licht van Allah zullen ze nooit kunnen doven. Reageer wijs en wees geduldig geliefde broeders en zusters.’

Moslimkoepelorganisatie SPIOR (Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond) heeft een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente om de Koranverbranding te verbieden.

Denk vroeg het spoeddebat gisteren aan, net na de deadline. Morgen zal de gemeenteraad daarom eerst stemmen over het voorstel voor een spoeddebat.

- Advertentie -