14 C
Amsterdam

Rotterdam wil aparte uitvaartlocaties voor moslims en hindoes

Lees meer

Het collegebestuur van Rotterdam werkt aan eigen uitvaartlocaties voor moslims en hindoes, meldt RTV Rijnmond. Naar deze twee locaties zal een haalbaarheidsonderzoek gedaan worden.

VVD-wethouder Henk Wijbenga legt de plannen van het college uit: ‘Als we verwachten dat iedereen vanaf het eerste begin meedoet in onze Rotterdamse samenleving, dan is het niet meer dan logisch dat je hier ook je laatste rustplaats kan vinden.’

Het gaat om een eventuele islamitische begraafplaats ten zuiden van de Zuiderbegraafplaats en een plek aan het water van de Delftse Schie, waar hindoes de as van de overledenen kunnen uitstrooien.

In maart besloot de Rotterdamse gemeente raad al dat er een islamitische begraafplaats moet komen. Alleen Leefbaar Rotterdam en de PVV stemden tegen. Moslimbegraafplaatsen kennen eeuwige grafrust, wat een voorwaarde is in de islam.

Op dit moment gebruiken hindoes voor de laatste rituelen een verlaten steiger vlak bij de Van Brienenoordbrug. Het verstrooien van de as in stromend water dat uitkomt in de zee is een belangrijke traditie onder hindoes. Op deze manier wordt de overledene weer één met de elementen, is de gedachte. Eerder lobbyde de Rotterdamse hindoegemeenschap voor een uitstrooiplek in de Maas.

- Advertentie -