14.3 C
Amsterdam

Oeigoers-Nederlandse kok serveert ‘avondje gerechtigheid’

Lees meer

De Oeigoerse kok Zainidin Tursun uit Rotterdam is samen met Amnesty International een ‘avondje gerechtigheid’ gestart: een maaltijdbox met een driegangendiner. Met de opbrengst kan Amnesty vervolgde Oeigoeren in China helpen.

Chefkok Zainidin Tursun heeft een Oeigoers restaurant in Rotterdam. Hij is China ontvlucht, omdat hij Oeigoer is. De islamitische Oeigoeren worden door het communistische China onderdrukt. Minstens een miljoen Oeigoeren en mensen uit andere islamitische volkeren zitten opgesloten in kampen in hun thuisregio Xinjiang, in het westen van China.

‘Wij kunnen via deze maaltijdbox veel vertellen over waar wij vandaan komen en wat typisch Oeigoers is. Maar ook wat onze cultuur is en wat er aan de hand is in China’, vertelt Kaherman Tursun, een Oeigoerse activist en broer van chefkok Zainidin, aan RTV Rijnmond. De broers hebben al twintig jaar geen contact meer met hun familie in China.

De Oeigoerse keuken is door de Turkse en Aziatische keuken beïnvloed. Bekende gerechten zijn onder andere Pidigan Qorumisi – gestoomde aubergine met szechuanpeper en steranijs – en Polo, langzaam gegaarde rijst met kikkererwten en noten of lamsvlees.

Een ‘avondje gerechtigheid’ loopt tot donderdag 17 juni.

- Advertentie -