13.3 C
Amsterdam

Rotterdams optreden ‘extreemrechtse’ metalband gecanceld

Lees meer

Het optreden van metalband Deströyer 666 is gecanceld. Dat maakte het Rotterdamse poppodium Baroeg vanmorgen bekend. Het optreden lag onder vuur vanwege eerdere homofobe, seksistische en islamofobe uitingen van de Australische muziekband.

Het Rotterdamse concertcentrum schrijft op social media te zijn ‘geschrokken door deze berichten. Na het ontstaan van alle commotie hebben wij deze boeking heroverwogen en besloten het optreden van de band te annuleren’.

‘Deströyer 666 noemt zichzelf niet expliciet neonazi’s, terwijl sommige andere black metal bands dat wel doen’,  vertelt metalliefhebber Sander Radder tegen RTV Rijnmond. ‘Maar ze zeggen verder wel alles wat neonazi’s ook zeggen. De ingrediënten die ze gebruiken zijn hetzelfde.’

Zo is op video’s van Deströyer 666 te zien dat de leadzanger ‘f*** muslims’ schreeuwt. In een andere song heeft hij kritiek op migratie, omdat hij zijn land Australië niet meer herkent.

De Rotterdamse fracties van GroenLinks en BIJ1 stellen vandaag raadsvragen aan het college van burgemeester en wethouders. Poppodium Baroeg krijgt sinds 2021 een royale subsidie, van 368.500 euro per jaar van de gemeente. Beide partijen willen niet dat de Rotterdamse belastingbetaler extreemrechtse bands een podium geeft. Judith Bokhove (GroenLinks): ‘In de subsidievoorwaarden staat dat er geen racistische en discriminerende bands geprogrammeerd mogen worden.’

- Advertentie -