14.9 C
Amsterdam

Rotterdamse coalitie niet eensgezind achter slavernij-excuses Aboutaleb

Lees meer

De VVD Rotterdam is het niet eens met de excuses die burgemeester Ahmed Aboutaleb vorige week aanbood voor het Rotterdamse slavernijverleden, schrijft Dagblad 010. Hiermee komt de VVD tegenover de andere coalitiepartijen D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie/SGP te staan.

Burgemeester Aboutaleb zei in de raad dat het soms nodig was om een stap te zetten zonder dat daarvoor consensus bestaat. Hij noemde de onlangs overleden Zuid-Afrikaanse ex-president Frederik Willem de Klerk, die tegen de wensen van de witte meerderheid i de apartheid af schafte.

VVD-raadslid Tim Versnel vindt dit een kromme vergelijking, ‘want wij lopen juist vóór in ethische ontwikkelingen’. Ook gelooft hij niet in een ‘collectieve schuldbelijdenis’.

Ook Leefbaar-raadslid Tanya Hoogwerf vindt de excuses van Aboutaleb ongepast. ‘Even een besluitje doordrukken aan de woke-tafel’, zei ze in de raad. ‘Buiten de mening van de Rotterdammer om. Ongelooflijk.’

Vorig jaar verscheen een historische studie die onthulde dat Rotterdam ‘tot over de oren’ in de slavernij zat. Zo zijn er in de zeventiende en achttiende eeuw ongeveer 60.000 slaafgemaakten met Rotterdamse schepen van Afrika naar Latijns-Amerika vervoerd.

Eerder dit jaar maakte Amsterdam bij monde van burgemeester Femke Halsema al excuses voor het aandeel van vroegere stadsbesturen in de slavernij. Ook Utrecht wil om dezelfde reden excuses maken, maar: ‘We willen dat doordacht en doorleefd doen’, zei burgemeester Sharon Dijksma deze zomer.

- Advertentie -