15 C
Amsterdam

Ruim 100 actiegroepen aan Hamer: ‘Zet racisme centraal in regeerakkoord’

Lees meer

Ruim 110 actie- en belangengroepen roepen informateur Mariëtte Hamer op om de aanpak van discriminatie en racisme in het nieuwe regeerakkoord centraal te stellen.

Onder meer het Comité 21 maart, het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie, Meld Islamofobie, het islamitische vrouwencollectief S.P.E.A.K. en Zwart Manifest ondertekenden een brief met deze strekking.

De lat wordt hoog gelegd in de brief. ‘Het aankomende regeerakkoord is dé kans om gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en representatie als fundamenten van een inclusieve Nederlandse samenleving te onderstrepen en institutioneel racisme en discriminatie definitief uit te bannen.’

De briefschrijvers claimen dat het Nederlandse overheidsbeleid discriminatoir is. Als voorbeelden noemen ze etnische profilering door de politie en de toeslagenaffaire, waarbij Nederlanders met een dubbele nationaliteit strenger werden gecontroleerd en eerder als fraudeurs werden bestempeld.

De briefschrijvers willen dat wetten voortaan aan de grondwet moeten kunnen worden getoetst, om op die manier wetten te kunnen terugdraaien die discriminerend zouden zijn. Daarnaast moet er een Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme komen. Andere plannen zijn onder meer dat er meer diversiteit komt in (semi)publieke en private organisaties en dat Nederland zijn koloniale misdaden erkent.

 

- Advertentie -