20.5 C
Amsterdam

Rutte bekritiseert Wilders, na diens frontale aanval op Halsema

Lees meer

Demissionair minister-president Mark Rutte verdedigde gisteravond op X de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. PVV-leider Geert Wilders had haar aangevallen, vanwege de ‘antisemitische’ demonstratie van afgelopen zondag.

De demonstratie bij tijdens de opening van het Holocaustmuseum verliep niet rustig. De VVD in de Amsterdamse gemeenteraad heeft een spoeddebat aangevraagd, bericht AT5, omdat de fractie zich stoort aan het feit dat demonstranten met hun luide leuzen de ceremonie verstoorden.

Wilders reageerde op X. Hij hekelde de demonstranten, die volgens hem antisemitische leuzen riepen. Dat zij dit mochten doen riekt volgens de PVV-politicus naar ‘een politieke actie van de extreem linkse (sic) burgemeester van Amsterdam’.

De kritiek op burgemeester Femke Halsema schoot de premier echter in het verkeerde keelgat. ‘We hadden allemaal gewild dat de opening van het Nationaal Holocaustmuseum gisteren rustig zou zijn verlopen’, schreef Rutte gisteravond op X. ‘Maar één ding is zeker: als het gaat om het handhaven van de openbare orde bedrijven onze burgemeesters geen politiek.’

Dat eergisteren meer dan duizend mensen op de been waren kwam omdat het museum werd geopend door de Israëlische president Yitzhak Herzog. Veel Nederlanders verzetten zich tegen zijn komst vanwege de bloedige Gaza-oorlog, die nu aan meer dan 30.000 Palestijnen het leven heeft gekost. Herzog staat bekend om zijn controversiële uitspraak dat niet alleen Hamas, maar een hele natie verantwoordelijk is voor de aanval op Israël van 7 oktober vorig jaar. Deze uitspraak is ook opgenomen in de genocideaanklacht van Zuid-Afrika tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Geert Wilders stelt zich onvoorwaardelijk op achter Israël. De PVV-leider beschouwt Israël als een bastion tegen de oprukkende islam. Zijn zionisme is islamofoob gemotiveerd. Wilders, die op 22 november vorig jaar de verkiezingen gewonnen heeft, en Herzog hadden gisteren bovendien een onderhoud samen. Wilders schreef hierover een bericht op X. ‘Israël zal altijd mijn volledige steun hebben in zijn strijd tegen terreur.’

Er waren ook Joodse organisaties betrokken bij de demonstratie tegen Herzog. ‘Wat de Israëlische president doet is de Holocaust gebruiken om Israëls beleid te legitimeren. Dat is voor ons, linkse Joden, heel pijnlijk’, vertelde Yuval Gal van de antizionistische joodse beweging Erev Rav gisteren aan de Kanttekening.

- Advertentie -