21.2 C
Amsterdam

Saoedi-Arabië sluit zich aan bij antiwesters BRICS-blok

Lees meer

Het Saoedische koninkrijk is officieel aangesloten bij BRICS, het antiwesterse samenwerkingsverband dat geleid wordt door China. De stap van Saoedi-Arabië komt op een gevoelig moment van toenemende spanningen tussen China, Rusland en het Westen.  Zo meldt de nieuwssite Middle East Monitor.

De tegenhanger van de G7 (die wordt gedomineerd door westerse landen) bestond eerst uit de ‘Grote Vijf’, namelijk Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Met de start van het nieuwe jaar is het aantal deelnemende landen verdubbeld. Naast Saoedi-Arabië zijn vanaf 1 januari ook Iran, Egypte, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten toegetreden tot BRICS.

Met name de Saoedische toetreding tot het blok wordt met argusogen gevolgd in het Westen. Het koninkrijk staat bekend om de sterke banden met de VS, maar vaart sinds de machtsovername door de kroonprins Mohammed bin Salman steeds meer een eigen koers.

Ook is de toetreding een gevolg van de toenemende invloed van China (de grootste afnemer van Saoedische olie) in het koninkrijk.

Volgens analisten wordt de wereld multipolair, en verliezen de Verenigde Staten langzaam maar zeker hun hegemonie. Islamitische landen, die een sterke afkeer hebben van de Amerikaanse dominantie in de wereld, zijn maar al te blij met China, dat tegenwicht kan bieden.

- Advertentie -