14.8 C
Amsterdam

Schotse politiek praat over verplichte ‘anti-islamofobie-training’ voor pers

Lees meer

Journalisten moeten training krijgen over de rol van de media bij ‘het aanmoedigen van islamofobie’, aldus een rapport in opdracht van de Schotse Labourpartij.

Volgens Newcastle University, de samensteller van het rapport, is zowel fysieke als verbale moslimhaat in Schotland de afgelopen jaren toegenomen. Dit geldt vooral in het openbaar vervoer. Maar liefst 80 procent van de Schotse moslims zegt ooit moslimhaat te hebben ervaren.

Het rapport beveelt onder meer aan: het opstellen van een formele definitie van ‘islamofobie’, het diverser maken van de overheid en de media, en verplichte trainingen om moslimhaat tegen te gaan. Behalve politieagenten, lokale autoriteiten en scholen moeten ook journalisten deze trainingen volgen.

Het rapport is geschreven in opdracht van de Schotse Labour-leider Anas Sarwar (foto), zelf ook moslim. Net als de Engelse Labourpartij maakt ook de Schotse Labourpartij zich zorgen over moslimhaat in het Verenigd Koninkrijk.

In reactie op de bevindingen en aanbevelingen van het rapport zegt de Schotse regering in een verklaring: ‘We zijn vastbesloten om haatmisdrijven en vooroordelen aan te pakken, inclusief islamofobie in al zijn vormen, en we zullen de aanbevelingen van dit onderzoek zorgvuldig in overweging nemen.’

Media in Schotland zijn minder enthousiast, omdat ze vrezen dat de persvrijheid misschien in gevaar komt. De Schotse belangenvereniging voor de dagbladpers verklaart: ‘Wij nemen onze verantwoordelijkheid om vooroordelen te voorkomen zeer serieus, maar wij moeten ervoor zorgen dat deze worden aangepakt zonder de vrijheid van meningsuiting in gevaar te brengen of wettelijke regelgeving voor de pers in te voeren.

- Advertentie -