14.5 C
Amsterdam

Schrijver Ahmet Altan: ‘Geef je waarden niet op uit angst voor de cel’

Lees meer

De Turkse journalist en schrijver Ahmet Altan vertelde in een interview met zijn goede vriendin Yasemin Congar dat je je idealen niet moet verloochenen, uit angst voor de gevangenis. Haar interview met de voormalige gewetensgevangene staat sinds woensdag op Youtube.

Ahmet Altan is sinds april dit jaar weer een vrij man. Hij zat meer dan vier jaar in de Turkse gevangenis vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep tegen president Recep Tayyip Erdogan op 15 juli 2016.

‘Als ik op tv spreek, stoppen ze me in de gevangenis’, vertelt Altan aan Congar. ‘Ik waag mijn kans [vandaag] opnieuw. Ik zal geen subliminale berichten verspreiden; Ik zal mijn berichten rechtstreeks uiten. Ik denk niet dat bang zijn iets is dat we zo gemakkelijk kunnen accepteren. … Ik zat in de gevangenis, toen kwam ik eruit. Ik zou het zo weer doen.’

Zijn medegevangenen hielden rekening met hem en stoorden hem niet terwijl hij aan het schrijven was. Ook stonden ze hem toe om te roken, hoewel ze hem geen koffie brachten, schertst Altan.

De 71-jarige schrijver zat sinds september 2016 in een gevangenis in Istanbul. Hij zou betrokken zijn bij de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016. Altan werd gearresteerd omdat hij tijdens een tv-programma subliminale boodschappen zou hebben verspreid over de couppoging. De schrijver ontkende deze beschuldigingen, die volgens hem en zijn advocaat politiek gemotiveerd waren.

In 2018 werd Altan tot levenslange gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating veroordeeld, wegens een vermeende poging om de grondwettelijke orde omver te werpen. Altan werd in 2019 kort vrijgelaten voor het uitzitten van zijn straf, maar werd vrijwel onmiddellijk daarna opnieuw gearresteerd en veroordeeld voor nieuwe aanklachten wegens terrorisme. Het Hooggerechtshof vernietigde op 14 april de veroordeling in de 2019-zaak, een dag nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) de vrijlating van de journalist had geëist.

In gevangenschap schreef Altan twee boeken waarvan er een is genomineerd voor de Prix Medicis, een prestigieuze Franse prijs, voor beste buitenlandse roman. De winnaars van de Medicis-awards, die elk jaar worden uitgereikt in de branches Franse roman, buitenlandse roman en essay, worden op 26 oktober van dit jaar bekendgemaakt.

- Advertentie -