19 C
Amsterdam

Senaat VS komt Erdogan tegemoet: keurt F-16-verkoop aan Turkije goed

Lees meer

De Amerikaanse Senaat heeft amendementen om géén F-16-straaljagers te verkopen aan Turkije geschrapt uit de jaarlijkse defensiebegroting voor 2023.

Turkije wil, sinds het in 2019 uit het Amerikaanse F-35-straaljagerprogramma is gezet na aanschaffing van een Russisch luchtafweersysteem, F-16’s kopen van Amerika. Maar Amerika wilde daar een tijdlang niet aan, onder meer om deze band tussen Turkije en Rusland. Ook zijn de Amerikanen bezorgd over de Koerden in de regio, die Turkije kan bestoken met zulke F-16’s.

Na het akkoord deze zomer tussen Turkije, Zweden en Finland, twee landen door de Russische agressie tot de NAVO willen toetreden maar toestemming nodig hebben van Turkije, gaf de Amerikaanse regering openlijk groen licht voor de verkoop van F-16-straaljagers aan Turkije. Maar zonder toestemming van het Congres kan president Joe Biden dit niet zomaar doen.

Tegelijkertijd kan het Turkse parlement nog steeds toetreding van Zweden en Finland verhinderen. Erdogan dreigt de laatste maanden openlijk met het alsnog weren van die landen, als het geen concrete concessies krijgt van Zweden en Finland. Maar volgens experts gebruikt Erdogan zijn NAVO-veto ook om Amerika te bewegen alsnog die F-16’s aan hem te verkopen.

Ankara heeft meermalen gedreigd om, als het geen F-16’s krijgt van Amerika, dan maar naar andere landen te stappen, zoals Rusland. Een lastige situatie voor Joe Biden, die toeziet hoe NAVO-partner Turkije, dat goede banden onderhoudt met zowel Rusland als Oekraïne, probeert te bemiddelen in het conflict tussen die twee landen.

In een van de geschrapte amendementen stond dat met aangekochte F-16’s géén ongeoorloofde vluchten boven Grieks territorium mogen worden gemaakt. Griekenland, dat de laatste tijd in de clinch ligt met Turkije over tal van onderwerpen, reageert dan ook ontstemd. Een woordvoerder zegt dat het machtsevenwicht met Turkije nu dreigt te veranderen in het nadeel van Griekenland.

Hopelijk bedenkt de Senaat zich nog, aldus de Grieken. Die kans heeft de Senaat eind dit jaar, wanneer het verder debatteert over de defensiebegroting.

Een andere reddingsboei voor de Grieken: de rol van het Huis van Afgevaardigden, dat samen met de Senaat het Amerikaanse Congres vormt. In juli nam het Huis, dat de defensiebegroting ook behandelt, eenzelfde amendementen aan tegen F-16-verkoop aan Turkije.

Uiteindelijk worden de begrotingsversie van het Huis en de Senaat in elkaar geschoven. Als het Huis dus bij zijn standpunt blijft, gaat de verkoop van F-16’s aan Turkije alsnog niet door.

Turkije beseft dat het nogal wat lobbywerk te verrichten heeft ter overzijde van de oceaan. Het land stuurde daarom vorige week een delegatie om met Congresleden te praten over de F16’s.

- Advertentie -