21.2 C
Amsterdam

Sinds de dekolonisatie zijn 200.000 mensen teruggekeerd naar Frankrijk

Lees meer

Sinds de jaren zestig zijn 200.000 mensen weer Frans geworden, die hun Franse nationaliteit waren kwijtgeraakt tijdens de dekolonisatie. Dit schrijft le Monde.

De krant wijst op een onderzoek van het Nationaal Instituut van Demografische Studies (INED), waarin wordt geconcludeerd dat dit ‘reïntegratieproces’ nu ten einde loopt.

Het gaat onder andere om een groep moslims uit Algerije met de Franse nationaliteit. In 1967, vijf jaar na de Algerijnse onafhankelijkheid, verloren zij hun Franse nationaliteit met terugwerkende kracht. Algerijnen geboren voor de onafhankelijkheid en Algerijnen die naar Frankrijk waren geëmigreerd konden echter per decreet om ‘reïntegratie’ verzoeken, wat velen in de loop der tijd ook zouden doen.

In 2005 reïntegreerden 10.000 Fransen, waaronder 9.000 Algerijnen. De laatste jaren is de bevolking die in aanmerking komt voor reïntegratie echter gekrompen, omdat het aantal mensen dat voor de Algerijnse onafhankelijkheid is geboren afneemt. Behalve mensen van Algerijnse afkomst gaat het ook om mensen met een Vietnamese achtergrond en mensen uit de voormalige overzeese gebiedsdelen van Frankrijk.

- Advertentie -