18 C
Amsterdam

Somalië sluit militaire deal met Turkije

Lees meer

Turkije heeft militaire deal gesloten met Somalië. De Turkse defensie-industrie krijgt toestemming om in het volgende decennium de Somalische marine en verdedigingswerken op te bouwen. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

‘Deze overeenkomst zal een einde maken aan terrorisme, piraterij, illegale visserij, vergiftiging, misbruik en bedreigingen uit het buitenland’, zei de Somalische premier Hamza Abdi Barre verheugd over de overeenkomst met Turkije die hij als ‘historisch’ bestempelt.

Aan de Turkse kant van de deal is men voorzichtiger over de inhoud van het verdrag. Volgens een defensiefunctionaris zal die pas openbaar worden gemaakt nadat deze is geratificeerd door het parlement en de Turkse president. ‘Er is nog een lange weg te gaan voor de ratificatie’, zei de functionaris tegen Middle East Eye.

De Turkse marine opereert al sinds 2009 voor de kust van Somalië en in de Golf van Aden in het kader van een VN-missie om piraterij en gewapende overvallen te bestrijden. Ook is Turkije, naast China en Rusland, een steeds belangrijkere speler in Afrika, waar de aloude invloed van Europa tanende is.

- Advertentie -