18.4 C
Amsterdam

Spaanse linkse ministers eisen berechting van Netanyahu bij Internationaal Strafhof; Israël woedend

Lees meer

Israël en Spanje hebben een hoogoplopend diplomatiek conflict gekregen, bericht Al Jazeera. Enkele Spaanse ministers hebben Israël van ‘genocide’ op de Palestijnen beschuldigd en vinden dat Benjamin Netanyahu voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moet verschijnen.

Israël is woedend en verklaart dat deze ministers de kant van Hamas hebben gekozen in de nieuwste Gaza-oorlog. Madrid ontkent deze beschuldigingen.

Ione Belarra, minister van Sociale Rechten en leider van de radicaal-linkse partij Podemos, steunt de Palestijnse zaak op social media en bekritiseert de Israëlische bezetting. Maandag zei Belarra dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moet verschijnen, om zich daar te verantwoorden voor de Israëlische oorlogsmisdaden in de Gazastrook. Minister voor Gelijkheid Irene Montero herhaalde deze oproep. ‘Schendingen van het internationale strafrecht en oorlogsmisdaden kunnen niet ongestraft blijven.’

Israël heeft woedend gereageerd. Volgens de Israëlische ambassade in Madrid hebben sommige Spaanse ministers, Belarra en Montero werden niet bij naam genoemd, de kant van Hamas gekozen in het conflict. Volgens de ambassade is het ‘zeer zorgwekkend’ dat ‘bepaalde elementen binnen de Spaanse regering ervoor hebben gekozen zich aan te sluiten bij dit terrorisme van het ISIS-type’. Volgens Israël is Hamas, de organisatie die de Gazastrook bestuurt, vergelijkbaar met de terreurbeweging IS.

Sylvana Simons steunt Ione Belarra, zo laat ze merken op X (voorheen Twitter). De BIJ1-parlementariër contrasteert haar met VVD-lijsttrekker Dilan Yesilgöz, die uitgesproken pro-Israël is en een keer speechte met een grote Israëlische vlag op de achtergrond. ‘Zoek de verschillen’, post Simons.

 

- Advertentie -