18.9 C
Amsterdam

Onrust in Moluks-Nederlandse wijk Leerdam: ‘Dit vinden wij apartheid’

Lees meer

In Leerdam-West lopen de spanningen op. Een groep Moluks-Nederlandse jongeren zou voor overlast zorgen en politieagenten intimideren en treiteren. Om die reden is er sinds vorige week massale politie-inzet in de Moluks-Nederlandse wijk. Een deel van de gemeenschap voelt zich gediscrimineerd en spreekt over ‘apartheid’.

Op social media wordt massaal een online pamflet (foto) gedeeld, waarin de politie van machtsmisbruik en framing van Molukse jongeren beschuldigd wordt: ‘Ik wil verbinding en geen apartheid’.

Volgens een politiewoordvoerder worden agenten in Leerdam wel degelijk geïntimideerd door Molukse jongeren, laat een politiewoordvoerder weten.

Eerder al noemde burgemeester Sjors Fröhlich intimiderende opmerkingen richting de politie ‘onacceptabel’. Agenten moeten volgens de burgemeester hun werk gewoon kunnen doen. ‘Dat getreiter pikken we niet langer’, zei hij tijdens een raadsvergadering.

Een deel van de gemeenschap veroordeelt de rellende jongeren: ‘Elke avond is het wel mis’, vertelt een bewoner aan RTV Utrecht. ‘Het is zelfs zo zwaar, dat de ramen trillen. Zoiets verwacht je niet. Hopelijk wordt er snel wat aan gedaan.’

Andere buurtbewoners zijn solidair met de raddraaiers. ‘Wie die vuurwerkbom bijvoorbeeld gooide? Tja, geen idee. Maar het is te gemakkelijk om dat per definitie op de jongeren uit onze wijk te schuiven’, zegt buurtbewoonster Jacqueline Sipahelut.

Sipalehut vindt dat Molukse jongeren te gemakkelijk worden geframed. Haar zoon wordt ook door de politie geframed zegt ze, omdat hij er Moluks uitziet. Ze vindt dat de gemeente moet investeren in jongerenwerkers, in plaats van dat de politie naar de wijk wordt gestuurd.

- Advertentie -