19.5 C
Amsterdam

Spoedvragen aan minister Veldkamp: welke sancties wilde Nederland tegen Israël?

Lees meer

Wat was de inzet van Nederland toen Europese ministers van Buitenlandse Zaken deze week besloten geen actie te ondernemen tegen Israël? Dat willen Tweede Kamerleden weten van Caspar Veldkamp, en wel vóór donderdag 24 juli.

Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66) stelde samen met collega’s Kati Piri (GL-PvdA), Derk Boswijk (CDA), Sarah Dobbe (SP), Christine Teunissen (PvdD) en Laurens Dassen (Volt) afgelopen woensdag een aantal spoedvragen aan demissionair minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp.

Op dinsdag kwam hij samen met andere EU-ministers bijeen om te bespreken of er maatregelen moesten komen tegen Israël, nu uit onderzoek was gebleken dat het land de mensenrechtenverplichtingen schendt onder artikel 2 van de EU-Israël-associatieovereenkomst. Een lijstje met mogelijke acties lag al klaar, maar de ministers besloten het nog even aan te kijken. Een week eerder had de EU namelijk een deal gesloten met Israël over het toelaten van meer hulp, en die hulp kwam nu op gang.

Hier nemen de Kamerleden geen genoegen mee. ‘Heeft u voorgesteld sancties in te stellen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?’ luidt de eerste vraag. Ze willen ook weten op welke manier Veldkamp opvolging gaf aan zijn eerdere uitspraak dat hij bereid was als Nederland zelf stappen te zetten als er op 15 juli nog geen bestand zou zijn en de EU geen overeenstemming zou bereiken.

Hulp op gang?

Ook de veronderstelling dat humanitaire hulp op gang is gekomen, wordt door de Kamerleden kritisch bevraagd. Veldkamp beweerde dat er maandag 180 vrachtwagens met noodhulp naar Gaza gingen. Volgens de NOS is het onduidelijk waar hij dit aantal op baseert. Volgens Egypte hebben de nieuwe afspraken met de EU nog helemaal niet geleid tot extra humanitaire hulp aan de belegerde Palestijnse enclave.

De Kamerleden willen weten waar Veldkamp de aantallen op baseert. Ook willen ze van hem weten welke afspraken er precies zijn gemaakt en welke acties er volgen als Israël zich niet aan deze afspraken houdt. De EU heeft toegezegd elke twee weken te controleren of de humanitaire hulp wordt geleverd. Aangezien de afspraken met Israël op 10 juli werden gemaakt, zou de eerste controle op 24 juli moeten plaatsvinden.

Lees ook:

Geen maatregelen tegen Israël, EU wil het land ‘niet straffen’

- Advertentie -