13.3 C
Amsterdam

Studie: moslima’s met ‘progressieve genderattitudes’ minder achtergesteld

Lees meer

Duits politicologisch onderzoek in het American Journal of Political Science toont aan dat moslimvrouwen minder worden gediscrimineerd als ze ‘progressieve genderattitudes’ vertonen.

Door middel van een veldonderzoek op treinstations onderzochten de politicologen discriminatie van moslimvrouwen. Ze kregen hierbij medewerking van een moslimvrouw die ze een telefoongesprek met een fictieve zus lieten houden.

Wat ze zagen: als deze moslima duidelijk hoorbaar een ‘feministisch’ telefoongesprek houdt – waarin ze haar ‘zus’ op het hart drukt voor haar rechten op te komen – wordt ze door autochtone vrouwen veel sneller geholpen nadat ze ‘per ongeluk’ haar boodschappentas laat vallen.

Voor autochtone mannen maken die ‘positieve genderattitudes’ echter niets uit, bleek ook uit het onderzoek.

Toch maakt het onderzoek het volgende duidelijk: wanneer een gemeenschappelijke identiteit tot stand wordt gebracht tussen autochtone Duitse vrouwen – van wie de meesten progressieve opvattingen over gender delen – en moslima’s met soortgelijke opvattingen, hoeven moslima’s niet hun hoofddoek af te doen om door hen voor vol te worden aangezien.

De onderzoekers: ‘Je kunt discriminatie ook op andere manieren overwinnen, maar het is belangrijk om aan te geven dat de twee groepen een reeks gemeenschappelijke normen en ideeën delen die passend burgergedrag definiëren.’

- Advertentie -