17.9 C
Amsterdam

Studie: zwarte Britten sterven 3,5 keer vaker aan corona dan witte Britten

Lees meer

In Groot-Brittannië overlijden zwarte mensen relatief veel vaker dan witte mensen aan het coronavirus. Dat blijkt uit een onderzoek door het Institute for Fiscal Studies, een economisch onderzoeksinstituut in Londen.

De onderzoekers namen verschillen in leeftijd, sekse en woongebied mee. De uitkomst: het sterftepercentage onder Afro-Britten is 3,5 keer zo hoog als dat van witte Britten.

Ook de sterfte-aantallen onder Pakistaanse (2,7 keer zo hoog) en Caribische Britten (1,7) vallen hoger uit dan die onder witte Britten.

Er loopt op dit moment een regeringsonderzoek naar de kwestie. Daaruit zal moeten blijken wat de oorzaak is van deze hoge cijfers onder minderheden.

Een grotere vatbaarheid onder Britten met een niet-Westerse migratieachtergrond blijkt ook uit onderzoek door de BBC. Van de 135 overleden gezondheidswerkers die het medium registreerde komen er 84 uit etnische minderheden.

Volgens professor Lucinda Platt (London School of Economics) worden minderheden ook economisch harder getroffen door de coronacrisis.

Bengaals-Britse mannen werken bijvoorbeeld relatief vier keer vaker dan autochtone Britse mannen in een bedrijfstak die wegens het virus gesloten is, zegt ze, ‘mede door hun sterke concentratie in de restaurant- en taxisector’. Ook hebben minderheden minder spaargeld. Dit maakt ze financieel kwetsbaarder voor de crisis.

In Amerika speelt een soortgelijke discussie. Eerder al erkende president Donald Trump dat Afro-Amerikanen oververtegenwoordigd zijn qua aantal coronadoden.

In Nederland wil het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) van het RIVM weten wat de etniciteit van coronaslachtoffers is. Het platform vreest dat mensen van Afrikaanse afkomst zijn oververtegenwoordigd. Ook schreef het LPS een brief aan de Verenigde Naties, waarin het stelt dat het Nederlandse conorabeleid te wit is.

- Advertentie -