17.9 C
Amsterdam

Suriname: man overtreedt corona-regels, krijgt stokslagen van politie

Lees meer

In Suriname heerst een avondklok: na acht uur mogen mensen zich niet op straat begeven. Een man die dat toch deed kreeg klappen met een stok, meldt de Surinaamse site Waterkant.

Eigenlijk moeten overtreders direct worden meegevoerd naar een politiepost, waarna ze pas om zes uur ‘s ochtend weer op vrije voeten worden gesteld. Maar in een filmpje is te zien hoe de man in kwestie eerst stokslagen krijgt toegediend.

Iemand die zich onlangs ook niet aan de regels hield was president Desi Bouterse. Een filmpje van Bouterse op een partijbijeenkomst ging dit weekend viral in Suriname. Op de beelden is te zien dat Bouterse zich niet hield aan het samenscholingsverbod en social distancing.

De president kreeg daarop geen lijfstraf, maar bood in een filmpje zijn verontschuldigingen aan. ‘Het was zeker geen goed voorbeeld hoe de zaak is overgekomen, maar gelooft u mij: het was niet willens en wetens mensen optrommelen.’

Twee weken geleden gingen aanhangers van Bouterses NDP-partij ook al massaal in de fout. Tijdens een ledenvergadering in Paramaribo negeerden de leden het samenscholingsverbod en hielden ze geen afstand.

Vorige week nam het Surinaamse parlement een noodwet aan die de regering van Bouterse in staat zou moeten stellen om de coronacrisis effectiever te bestrijden. Zo kan de overheid vrijuit woningen binnentreden en worden het recht van vrije meningsuiting, vereniging en betoging ingeperkt, aldus de Suriname Herald.

Op de noodwet klinkt ook kritiek. De noodwet geeft president Desi Bouterse en zijn regering ongecontroleerde macht en perkt de fundamentele burgerrechten in, vinden oppositiepartijen.

Volgens de officiële cijfers kent Suriname nu tien personen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, waarvan één persoon is overleden.

 

- Advertentie -