14.2 C
Amsterdam

Syrie: jihadisten gebruiken armoede om nieuwe strijders aan te trekken

Lees meer

Hayat Tahir al-Sham (HTS), een van de grootste jihadistische facties in de noordwestelijke Syrische provincie Idlib, maakt gebruik van de heersende armoede om nieuwe strijders aan te trekken. Jongeren worden gelokt met wapens en een hoog salaris, meldt de website al Monitor

Een twintigjarige man, die vijf maanden geleden bij HTS kwam, zegt dat hij door vrienden is overtuigd om erbij te komen: ‘Ik had geld nodig en ik had geen werk en geen enkele professionele werkervaring. Dat heeft me tot de keuze geleid om me aan te sluiten bij HTS.’

Volgens de man is de gemiddelde leeftijd van mensen die zich aansluiten tussen de achttien en dertig jaar oud. Wat volgens hem ook helpt, is dat HTS campagne voert op straat en tijdens het vrijdagsgebed.

De maandelijkse salarissen zouden tussen honderd en driehonderd dollar zijn, afhankelijk van de functie die iemand heeft. Dit is een stuk meer dan de andere oppositiemilities in het gebied, die door Turkije worden gesteund, verdienen. Daar wordt ongeveer zeshonderd Turkse lira betaald aan mensen – slechts vijfendertig dollar per maand.

HTS staat op de lijst van terroristische organisaties van de Verenigde Naties en verschillende landen staan. Rusland, dat het Syrische regime waartegen HTS vecht juist steunt, gebruikt dit feit vaak als excuus voor zijn aanvallen in het noordwesten van Syrië.

- Advertentie -