14.5 C
Amsterdam

Taak- of celstraf geëist tegen Haags raadslid dat ‘vernietiging zionisten’ wil

Lees meer

Arnoud van Doorn, fractieleider van de islamitische Partij van de Eenheid in de Haagse raad, verscheen vandaag voor de rechter op verdenking van opruiing tot geweld via vermeend antisemitische tweets. Het Openbaar Ministerie eist 120 uur taakstraf of 60 dagen celstraf tegen hem, meldt het AD Den Haag.

Het OM heeft drie tweets van Van Doorn uitgelicht. ‘Vandaag in Palestina weer tientallen jonge mensen door kogels van de zionistische bezettingsmacht vermoord. Het wordt druk in het paradijs. Moge Allah de zionisten vernietigen’, twitterde Van Doorn in mei 2018.

Hij sloot deze tweet af met twee emoji’s van een gebalde vuist en vuur. Die ‘kunnen alleen beschouwd worden als aanwakkerend’, aldus de officier van justitie vanochtend in de rechtszaal.

De andere tweets, uit mei 2018 en januari 2019, zijn geschreven in het Engels en gaan ook over de vernietiging van ‘zionisten’ en andere ‘vijanden van de islam’.

Arnoud van Doorn ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan antisemitische opruiing. Kritiek op ‘zionisme’ heeft volgens hem niets te maken met antisemitisme. Ook riep hij niet op tot geweld, aldus Van Doorn, omdat het een smeekbede aan Allah was.

De officier van justitie verwees in de rechtbank naar een andere rechtszaak waarin de oproep: ‘Moge Allah deze mensen bestraffen’ door de rechtbank is beoordeeld als opruiend. Hij eist een taakstraf van 120 uur of 60 dagen celstraf tegen van Doorn.

Van Doorns advocaat Anis Boumanja verdedigde zijn cliënt door te zeggen dat de officier van justitie zijn oordeel op interpretaties van de tweets baseert, maar niet op wat er werkelijk staat. De officier van justitie zegt dan wel dat de link tussen ‘zionisten’ en Joden duidelijk is, maar Van Doorn bedoelde wel degelijk enkel ‘zionisten’, aldus Boumanja.

‘Mijn cliënt is niet antisemitisch. Zionisme is niet hetzelfde als anti-Joods. Ook Joden verweren zich tegen zionisme.’ Ook benadrukte Boumanja dat Van Doorn Allah aanriep, ‘geen mensen’.

Boumana zei ook dat zijn cliënt een ‘gevoel van vooringenomenheid bij de rechtbank’ constateert. Boumanja gaf aan niet te begrijpen waarom Van Doorn nu nog voor de rechter moet staan, drie jaar na dato van de tweets. ‘Waarom deze zaak? Als u ziet wat er allemaal langs komt op Twitter?’

Van Doorn was tot eind 2011 lid van de Haagse PVV-fractie. In 2013 bekeerde hij zich tot de islam en sloot hij zich aan bij de islamitische Partij van de Eenheid (PvdE). Hij werd in 2015 in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, omdat hij geheime stukken had gelekt, drugs aan minderjarigen had verkocht en in het bezit was van een alarmpistool. In maart wilde hij met de PvdE de Kamer in, maar dat mislukte.

- Advertentie -