16.4 C
Amsterdam

Taakstraf geëist tegen IND’er die valse verblijfvergunningen uitgaf

Lees meer

Tegen een voormalige medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) uit Rotterdam is een taakstraf van tweehonderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden geëist, wegens het uitgeven van valse verblijfsvergunningen. Dit bericht RTV Rijnmond.

De 32-jarige Marokkaans-Nederlandse man heeft inmiddels bekend. Hij regelde in de jaren 2016-2017 vergunningen voor Marokkanen die illegaal in Nederland verbleven. Hij had geen tekenbevoegdheid, maar deed alsof hij dit wel had. Vanwege de drukte bij de IND vanwege de komst van veel Syrische vluchtelingen werden zijn dossiers niet gecontroleerd door een senior medewerker.

Justitie heeft zestien foute dossiers in handen, waarvan er gisteren drie werden behandeld tijdens de zitting. De verdachte beweert dat hij werd gechanteerd door de ‘mocromaffia’, die zou gedreigd hebben privé-informatie over hem te openbaren. Advocaat Anis Boumanjal spreekt over een ‘schrijnende situatie’. Justitie gelooft dat de verdachte werd betaald voor zijn valse verblijfsvergunningen, maar kan dit niet hard maken.

De verdachte, die een hbo-studie rechten heeft afgerond, trok de emotionele kaart. ‘Alles was in mijn jeugd aanwezig om aan de rand van de samenleving te belanden’, vertelde hij aan de rechter. ‘Een vader die verslaafd is aan drugs en drank, geweld binnen het gezin. Mijn drive was daar tegen te vechten. En het was gelukt.’ Maar door anderen is dat mooie leven kapot gemaakt, stelt de verdachte. ‘Wat hier aan de orde is, is alles wat ik niet ben. Maar ik neem mijn verantwoordelijkheid.’

Zijn advocaat beaamt dit. ‘Hij is intelligent en integer genoeg om hier op mijn plaats te staan, maar hij heeft niet het geluk aan zijn zijde gehad’, aldus Boumajal. ‘Ik herken mij ergens in hem, dat je keihard moet werken om je omhoog te werken. In de cultuur van ons speelt dat nog meer. Om dat dan zo te verliezen, is heel pijnlijk.’

Op 2 juni doet de rechter uitspraak over de zaak.

- Advertentie -