14.3 C
Amsterdam

Taakstraf voor IND’er die valse verblijfvergunningen uitgaf

Lees meer

Een voormalige medewerker van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) uit Rotterdam heeft een taakstraf van 150 uur opgelegd gekregen. Dit bericht RTV Rijnmond.

De 32-jarige Marokkaans-Nederlandse man regelde in de jaren 2016-2017 vergunningen voor Marokkanen die illegaal in Nederland verbleven. Hij had geen tekenbevoegdheid, maar deed alsof hij dit wel had. Vanwege de drukte bij de IND door de komst van veel Syrische vluchtelingen werden zijn dossiers niet gecontroleerd door een senior medewerker.

De rechter gelooft gelooft dat de man onder druk werd gezet om valse verblijfsvergunningen af te geven. De man beweerde eerder dat hij werd gechanteerd door de ‘mocromaffia’, die zou gedreigd hebben privé-informatie over hem te openbaren.

Het Openbaar Ministerie eiste tweehonderd uur taakstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden en een verbod om ooit nog bij de overheid te werken. Zijn straf valt dus relatief mee. De rechter geeft hiervoor als reden dat hij nog geen strafblad had en ‘intelligent genoeg [is] om de gevolgen van zijn gedrag te overzien’.

- Advertentie -