17.9 C
Amsterdam

Taliban tegen vrouwen: blijf thuis

Lees meer

Vrouwen en meisjes in Afghanistan worden gemaand om thuis te blijven, aldus de Amerikaanse zender CNN. De Taliban zeggen dat hun soldaten niet getraind zijn om hen te respecteren.

Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid zei op een persconferentie dat vrouwen tijdelijk thuis moesten blijven, totdat de Taliban manieren vindt om soldaten zo te instrueren dat ze vrouwen niet respectloos behandelen of, ‘God verhoede, pijn doen’. Mujahid stelde dat de maatregel nodig is omdat Taliban-soldaten ‘blijven veranderen en niet worden getraind’.

Volgens CNN ondermijnen de woorden van Mujahid de inspanningen van de groepering om internationale waarnemers ervan te overtuigen dat de Taliban gematigder zijn en toleranter tegenover vrouwen dan toen ze voor het laatst aan de macht waren.

De Wereldbank heeft inmiddels de financiering in Afghanistan stopgezet vanwege de bezorgdheid over de veiligheid van vrouwen.

In de periode 1996-2001, toen de Taliban voor het eerst aan de macht waren in Afghanistan, mochten vrouwen niet buitenshuis werken. Ook mochten vrouwen het huis niet zonder begeleiding verlaten en werden ze gedwongen hun hele lichaam te bedekken.

- Advertentie -