17.4 C
Amsterdam

Taliban: moslimgeleerden beslissen over rol vrouwen in maatschappij

Lees meer

Over de rol die vrouwen mogen spelen straks in Afghanistan zal worden beslist door een raad van islamitische geleerden, zegt een hooggeplaatste woordvoerder van de Taliban. Die zegt of vrouwen mogen werken, naar school mogen gaan en hoe ze zich moeten kleden.

‘Onze ulema (geleerden) zullen beslissen of meisjes naar school mogen of niet’, zegt Taliban-leider Waheedullah Hashimi tegen het internationale persagentschap Reuters. De uelma zullen ook beslissen of vrouwen een hijab, een abaya of boerka moeten dragen, geeft Hashimi aan.

De hijab is een hoofddoek en de abaya een gewaad dat het gezicht onbedekt laat, terwijl de boerka een allesomvattend gewaad is.

De belangrijkste woordvoerder van de Taliban, Zabihullah Mujahid, zei dinsdag op een persconferentie in Kabul dat vrouwen mogen werken en studeren en ‘zeer actief zullen zijn in de samenleving, maar binnen het kader van de islam’.

Ook in de periode 1996-2001 was de Taliban aan de macht in Afghanistan. In die tijd mochten meisjes niet naar school en moesten vrouwen een boerka dragen als ze naar buiten wilden – en dan alleen onder begeleiding van een mannelijk familielid. Vrouwen die de regels overtraden, werden soms vernederd en in het openbaar geslagen door de religieuze politie van de Taliban.

‘De mensen in Afghanistan zijn voor 99,99 procent moslim en geloven in de islam’, aldus Hashimi. ‘Als je in wetten gelooft, moet je die wet zeker toepassen. We hebben een raad, een zeer prominente raad van ulema. Zij zullen beslissen wat te doen.’

- Advertentie -