13.8 C
Amsterdam

Taliban pushen nu ook VN-vrouwen in Afghanistan: doe een sluier om

Lees meer

Het ministerie met de naam ‘Verspreiding van Deugd en de Preventie van Ondeugd’ van de Taliban heeft vrouwelijke medewerkers van de VN-missie in Afghanistan (UNAMA) ‘geadviseerd’ zich te bedekken.

Het gaat hier feitelijk om een bevel, stelt Human Rights Watch: de Taliban controleren vrouwelijke VN-medewerkers of ze bij buitenkomst bedekt zijn. VN-medewerkster zonder bedekking worden ‘verzocht’ deze alsnog te dragen, aangezien dit buiten verplicht is.

Het ministerie heeft buiten het VN-kantoor een poster geplaatst, waarop vrouwen worden opgeroepen de ‘hijab’ te dragen (foto).

Met ‘hijab’ bedoelt de Taliban eigenlijk geen hoofddoek, zoals de hijab in Nederland bekend staat, maar een (vrijwel) volledige sluier waarbij de ogen niet (boerka) of wel (niqaab) te zien zijn.

Sinds machtsovername van de Taliban, vorige zomer, staan vrouwenrechten onder druk in Afghanistan. Eerder deze maand hebben de Taliban hun vrouwelijke onderdanen al bevolen om in het openbaar van top tot teen gesluierd te gaan. Ook werd al duidelijk dat meisjes niet meer naar school mogen.

Ondertussen hebben de Taliban een onafhankelijke mensenrechtencommissie ontbonden. Die was volgens de machthebbers van Afghanistan ‘niet meer noodzakelijk’. De organisatie documenteerde onder meer de burgerslachtoffers van de oorlog.

- Advertentie -