18.9 C
Amsterdam

Tientallen asielzoekers in quarantaine na corona-uitbraak in azc Sneek

Lees meer

In het asielzoekerscentrum in Sneek zijn tenminste 28 bewoners getroffen door het coronavirus. Zij zijn inmiddels in quarantaine gebracht. Andere azc-bewoners zijn bang om ook besmet te raken.

Niet iedereen die positief getest was bleef op de kamer, vertelt een anonieme Syrische vluchteling aan het Dagblad van het Noorden. Het is voor de 450 bewoners van het azc onmogelijk om zich aan de RIVM-regels te houden: daarvoor is het gebouw te klein.

Zes mensen delen een toilet en douche, vijftig man een keuken. Sommige asielzoekers waren maar buiten gaan slapen om niet besmet te worden.

Volgens de Syrische vluchteling heeft het COA te weinig bescherming geboden. Ze leveren geen mondkapjes of desinfecterende gels, zegt hij. Daarnaast zouden besmette mensen gewoon door het gebouw blijven lopen en zou het onmogelijk zijn om afstand te houden.

Azc-manager Benny Schonewille kan zich ‘een gevoel van onveiligheid zeer goed voorstellen.’ Hij sluit niet dat er coronapatiënten vrijelijk hebben kunnen rondlopen. ‘Dat moet om een enkeling gaan die hoe dan ook geen rondes op de fiets door de stad kan maken. Er is spanning en niet iedereen snapt het even goed.’

De 28 besmette mensen zijn met hun gezinnen naar het Groningse Zoutkamp overgebracht, schrijft het Dagblad van het Noorden.

- Advertentie -