14.2 C
Amsterdam

TIME: ‘Iraanse vrouwen zijn de helden van 2022’

Lees meer

Het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift TIME Magazine heeft de protesterende Iraanse vrouwen tot de ‘helden van het jaar’ gekozen.

‘De beweging die ze leiden is geschoold, liberaal, seculier, opgezet voor hogere verwachtingen en wanhopig op zoek voor normaliteit: (internationaal) reizen voor scholing, normale banen, de rechtsstaat, toegang tot een Apple-winkel, een betekenisvolle rol in politiek en de vrijheid om wat dan ook te zeggen en te dragen.’

De protesten in Iran begonnen in september na de dood van de Iraanse-Koerdische Mahsa Amini (22) die haar hoofddoek niet goed zou hebben gedragen; zij overleed na vermoedelijke mishandeling door de zedenpolitie.

Sociale media zijn toen overspoeld met duizenden video’s van de protesten, die gewelddadig worden onderdrukt en waarbij al honderden Iraniërs zijn omgekomen. ‘Vrouw, leven, vrijheid’ is de slogan geworden van de demonstranten.

‘Persoon van het jaar’ is volgens TIME de Oekraïense president Volodymyr Zelenski, die nu al bijna tien maanden kranig verzet biedt tegen de binnengevallen Russen.

- Advertentie -