Turkije lijkt toch niet het Marokkaanse ‘autonomieplan’ voor de Westelijke Sahara te steunen, dat het gebied een relatief autonome status geeft onder Marokkaans gezag.
Woensdag leek de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Marokkaanse collega, nog iets anders te beweren. Turkije stond achter ‘territoriale integriteit en soevereiniteit’ van Marokko.
Dat leek een verwijzing naar het Marokkaanse autonomieplan, ook omdat de Marokkaanse buitenlandminister aangaf ‘Turkije’s positie ten opzichte van het Westelijke Sahara-conflict te waarderen.’
Hun statements kwamen ook in een week waarin Marokko met succes leek te hebben gelobbyd voor het autonomieplan tijdens een internationale anti-IS-conferentie in Rabat. Onder meer Servië, Cyprus en Nederland uitten zich volgens Marokkaanse staatsmedia positief over het Marokkaanse plan.
Sinds 1975 bezet Marokko de Westelijke Sahara, een voormalige kolonie van Spanje. De soevereiniteit van Marokko over het gebied wordt internationaal betwist. De beweging Polisario heerst nu over een klein deel van de Westelijke Sahara, waar de Arabische Democratische Republiek Sahara is uitgeroepen. Deze staat wordt door 45 landen erkend. De ADRS eist het gezag in de gehele Westelijke Sahara op.
De met Polisario sympathiserende website EC Saharaui zegt het Turkse standpunt tovh nog eens bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken te hebben nagevraagd. Dat laat nu volgens deze website weten dat Turkije weliswaar de territoriale integriteit en soevereiniteit van alle landen in de regio’, steunt, maar wel ‘binnen internationaal erkende grenzen’. Dat laatste is bij Marokko en de Westelijke Sahara nog niet het geval.
Volgens Marokko.nl lijkt Turkije te zijn teruggekrabbeld vanwege de Cypriotische steun voor Marokko. Cyprus wil graag met door Turkije bezette Noord-Cyprus worden herenigd. Cyprus gaf woensdag aan het Sahara-initiatief van Marokko te steunen en veroordeelde alle pogingen tot ‘separatisme’, waarmee niet alleen Cyprus zelf maar ook Marokko zou worden geconfronteerd.