23.2 C
Amsterdam

Tofik Dibi onder vuur in Amsterdamse raad vanwege steun aan Palestijnen

Lees meer

Oud-Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks), tegenwoordig topambtenaar in Amsterdam Nieuw-West, zwijgt niet over de situatie in Gaza. Maar de manier waarop hij de Palestijnse zaak steunt roept weerstand op bij tegenstanders.

Deze week deelde Dibi op X een bericht van de marxistische webwinkel De Rode Lap, die satirische bedoelde stickers verkoopt. ‘Kraken is diefstal, behalve in Palestina’, stond op een sticker, die zogenaamd van de VVD was. ‘Israël heeft het recht om van Gaza een prachtige akker te maken’, luidde de tekst van de BBB-sticker. En ten slotte was er de CDA-sticker met de slogan ‘Normen, waarden, kinderen bombarderen’.

Kevin Kreuger, raadslid van de pro-Israëlische, uiterst rechtse partij JA21, was not amused. ‘Ik hoef aan niemand uit te leggen dat dit niet heel normaal gedrag is dat je zulke dingen ontwerpt en verspreidt. Je zet er partijen mee in een kwaad daglicht’, zei hij tegen de Amsterdamse zender AT5.

Volgens wethouder Hester van Buren hebben ambtenaren verantwoordelijkheid, maar ook het recht om hun mening te uiten. Ze geeft geen antwoord op de vraag of Dibi’s uitlatingen door de beugel kunnen of niet. ‘We willen een inclusieve stad zijn, waar we hopen dat we bij deze moeilijke kwesties elkaar opzoeken. We waarderen het dat we maatschappelijk betrokken ambtenaren hebben met een mening, alleen kunnen privé-uitlatingen wel zorgen voor ongemak, ook door de vorm die soms wordt gekozen. We moeten het gesprek blijven voeren.’

- Advertentie -