14 C
Amsterdam

Turkije: 100 Koerdische (oud-)politici voor de rechter in ‘wraakproces’

Lees meer

Turkije daagt 108 Koerdische (oud-)politici voor de rechter wegens hun vermeende aandeel in de Kobani-protesten van 2014. Critici spreken over een politiek proces.

Volgens president Erdogan zijn de Koerdische PKK en de daaraan ideologisch verbonden Koerdisch-Syrische militie YPG terroristen. Veel Koerden meenden daarom dat de Turkse regering en het Turkse leger op de hand waren van IS, die tegen de YPG vocht.

Deze Koerdische onvrede bereikte een climax in de strijd om de Koerdisch-Syrische stad Kobani, dat aan de grens met Turkije ligt. De Turkse grenswacht liet geen Koerdische vrijwilligers toe, die vanuit Turkije de grens met Syrië wilden oversteken om de YPG te helpen met vechten tegen IS.

Tijdens de belegering van Kobani in het najaar van 2014 demonstreerden veel Koerden in Turkije. Ook de pro-Koerdische partij HDP deed een ‘dringende oproep’ om de straat op te gaan. De Turkse politie sloeg de Kobani-protesten keihard neer, met tientallen doden tot gevolg.

Nu worden 108 politici en oud-politici HDP beschuldigd van onder meer doodslag en ‘aantasting van de integriteit van de staat’. 28 van hen zitten reeds een gevangenisstraf uit voor eerdere ‘vergrijpen’, waaronder voormalig HDP-leider Selahattin Demirtas (foto, links).

Het proces begon gisteren. ‘Ook al zitten we op de beklaagdenbank, we vertegenwoordigen de wil van het volk’, zei Demirtas.

De Turkse aanklagers eisen meervoudige levenslange gevangenisstraffen en duizenden jaren gevangenisstraf. Volgens de HDP is de Turkse politie juist verantwoordelijk voor het dodelijke geweld.

‘Vanwege het oproepen van mensen om te protesteren worden onze leden nu beschuldigd van terrorisme, en ook van moord op degenen die stierven’, schrijft de HDP in een persverklaring. ‘Dit is een wraakproces’.

De pro-Koerdische HDP ligt ook onder vuur in Turkije vanwege vermeende banden met de PKK, een separatistische organisatie die strijd voor een onafhankelijk Koerdistan. Bijna alle HDP-burgemeesters zijn de afgelopen twee jaar ontslagen en vervangen door zetmannen van de regering. Onlangs begonnen openbare aanklagers een rechtszaak om de HDP te verbieden.

- Advertentie -